Showagenda:
Wat is GM2? Is het gevaarlijk? Kun je het testen? En vooral: wat betekent GM2 voor katten waarmee gefokt wordt? We zullen proberen het uit te leggen.

Als lid van de Neocat Burmezen Club ontvangen wij het clubblad, de Cat Track. In de uitgave van december 2007 stond een artikel, getiteld: "Lysosomal Storage Disease" (GM2). Het was een vertaling van een Engelse tekst. We hebben het aandachtig gelezen, maar omdat het ons niet helemaal helder was hebben we er verder niets mee gedaan. Op de Algemene Leden Vergadering in mei 2009 werd over GM2 gediscussieerd en in de daaropvolgende Cat Track stond er een duidelijk artikel over deze ziekte. Naar aanleiding daarvan hebben we Ice Boy en Lucie laten testen.

GM2 een erfelijke ziekte die o.a. voorkomt bij Burmezen. De officiële naam is Gangliosidose. Het is een aangeboren stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt door een - laten we het niet te ingewikkeld zeggen - foutief gemuteerd gen.
Deze ziekte uit zich in eerste instantie bij kittens. Zij hebben trillingen, trekkingen en bevingen vooral als zij ergens mee bezig zijn. Ze gaan wijdbeens lopen, struikelen vaak en hebben moeite met springen. Verder verschijnselen die genoemd worden zijn: verlamming van de achterpoten, schorre, piepende miauw, blindheid, extreem overgevoelige reacties bij harde geluiden en epileptische aanvallen/episodes.
Helaas kent deze ziekte altijd een fatale afloop. Burmese kittens met GM2 worden vaak niet ouder dan een half jaar.

De hierboven beschreven symptomen zijn van katjes die de ziekte hebben. Maar een kat kan ook alleen drager van het defecte gen zijn. Aan de buitenkant is dat niet te zien. Daardoor heeft deze ziekte zich een tijdlang in de Burmezenpopulatie kunnen verspreiden. Gelukkig is er een test ontwikkeld die het defecte gen aantoont. Eerst was de test alleen in Amerika beschikbaar, maar inmiddels kan er ook in Europa getest worden.

Door de katten waarmee gefokt wordt te laten testen, weet je of ze drager of niet-drager zijn. Deze test hoeft slechts éénmaal gedaan te worden en geldt levenslang.
Uit een paring tussen twee niet-dragers komen automatisch niet-dragende kittens voort. Dat is de meest positieve situatie. Maar men hoeft dragers niet meteen uit te sluiten van het fokken. Bij een nest van een drager en niet-drager is het belangrijk om kittens die in hun latere leven ook nageslacht zullen gaan voortbrengen te testen. Het verstandigste is dan om negatief geteste kittens verder voor de fok in te zetten en positief geteste kittens daarvoor uit te sluiten. Op deze manier wordt deze dodelijke ziekte op termijn uitgebannen.

De GM2 test is via de dierenarts aan te vragen bij het Duitse laboratorium Laboklin. Het heeft de voorkeur om via een bloedmonster te testen, omdat dit de meest betrouwbare manier van testen is.

Meer informatie staat op de fokkerspagina van de Neocat Burmezenclub: www.neocatburmezenclub.nl.
GM2
Gelukkig voor ons bleek uit de test dat zowel Ice Boy als Lucie niet-dragers zijn. Zij geven dus het normale gen door aan hun nageslacht.
Ook Hapy's moeder Rhea werd bij de test GM2-vrij bevonden. Daarmee heeft Hapy twee negatief geteste ouders en is automatisch GM2-negatief.
Carmen is van twee niet-dragende ouders en is dus ook GM2-vrij.
Gelske, dochter van Hapy en Carmen, stamt af van negatief geteste voorouders en is daarmee ook GM2-vrij.
Hier kunt u uw boodschap achterlaten