Burmees

“Wat een lieve, aanhankelijke kat en zo zacht!”

Woorden van deze strekking horen Burmezenbezitters vaak.
De Burmees is dan ook al jarenlang een van de meest geliefde kortharige kattenrassen ter wereld. Het ras dankt die populariteit aan een combinatie van een bijzonder mooi uiterlijk en een fijn, vertrouwelijk en stabiel karakter.

Dit ras is zeer aanhankelijk.
Het zijn echte knuffeldieren die graag in de buurt van hun huisgenoten zijn, zonder echt opdringerig of vervelend te worden. Omdat ze zo evenwichtig van aard zijn passen ze heel goed in gezinnen waar het wel eens druk kan zijn; een Burmees laat zich niet snel van zijn stuk brengen.

Katten van dit ras zijn van gemiddelde grootte, ze wegen tussen de 3,5 en 6,5 kg. Ze hebben een gespierd lichaam en slanke pootjes met ovale voetjes. De grote, glanzende ogen staan vrij wijd uit elkaar en zijn in het ideale geval diep goudgeel zonder een zweem blauw of groen.

Er bestaat een grote variëteit op het gebied van de vachtkleur. Voorkomende kleuren zijn bruin, blauw, chocolate, lilac, rood, crème, cinnamon (kaneel) en de tortie-versies (dit is een schildpadpatroon).

Burmezen hebben zeer kort, fijn, zijdeachtig en glanzend haar dat dicht tegen het lichaam ligt. Hun vacht glimt als satijn en ze hebben vrijwel geen ondervacht. Weinig onderhoud dus, maar dat wil niet zeggen dat ze een “schoonheidsbehandeling” door de baas niet heerlijk vinden.

Er bestaan twee types Burmezen: het Amerikaanse type dat tamelijk compact en gedrongen is, met een ronde kop en het Engels type dat wat slanker is en een enigszins driehoekige kop heeft.

De stammoeder van alle Burmezen is de poes Wong Mau, die zelf vreemd genoeg geen Burmees, maar een Tonkanees was. Deze bruine poes werd in 1930 uit Rangoon naar San Francisco geïmporteerd. Omdat er voor een dekking geen kater van haar ras beschikbaar was, werd ze gepaard met een kater die er het dichtste bij kwam: een Siamese kater. In haar eerste nest waren zowel kittens met Siamese, Tonkanese als Burmese kleuring vertegenwoordigd. Door verdere kruisingen met rassen als de Siamees, is het ras geworden tot wat het nu is.

Deze op zijn omgeving gerichte, levendige kat met een leuke persoonlijkheid is uitbundig en niet snel bang. De Burmees is sociaal en houdt van het gezelschap van mens en dier.
Het is heel leuk dat ze speeltjes apporteren als een hond. Ze spelen erg graag.

Kortom: een kat die je zijn genegenheid geeft waardoor je wel van hem moet houden!