Ocicat

“Oh, kijk die vlekken!     Is hij tam?     Welk soort kat is dit?
Het moet iets speciaal zijn.”

Dat is het inderdaad! Deze prachtige gevlekte schoonheid steelt de show en de harten van hen die haar leren kennen.

De Ocicat is een gevlekte agouti (dit is aftekening in elke afzonderlijke haar van de vacht in de vorm van een donkere en lichte bandering) kat van matige grootte. Hij is voortgebracht door het kruisen van Abessijn, Siamees en American shorthair.


Dit relatief nieuwe ras is in 1964 ontstaan in de Verenigde Staten van Amerika. Uit de dekking van een Abessijn en een Siamees werd een gevlekt katje geboren. Wegens de gelijkenis met een ocelot, noemde de fokster dit diertje Ocicat. Daarna werd gericht begonnen met de opbouw van een nieuw ras.

In 1966 mocht de Ocicat bij de CFA (Amerikaanse kattenvereniging) worden ingeschreven, maar het duurde nog ruim twintig jaren om de kampioenstatus te bereiken (1987). Het ras werd in 12 kleuren erkend, die verwijzen naar hun voorouders: chocolate (bruin), tawny (zwart), cinnamon (kaneel), blauw, lilac, fawn en de zilveren ondergrond met dezelfde kleuren.
Sinds 1992 heeft ook de FIFe (Europese kattenvereniging) het ras erkend.
Beide verenigingen accepteren alleen het tabby spotted patroon als showexemplaar.  In Nederland heeft de FNK (overkoepelend orgaan kattenclubs) in augustus 2013 besloten de Ocicat classic (dit is blotched) de CAC-status te verlenen, dit in navolging van de GCCF.

De ideale Ocicat is een actief dier met een atletische verschijning. Hij is stevig, goed gespierd en heeft een korte, strakke vacht met een satijnglans. De kleuren moeten duidelijk en aangenaam zijn. De spots hebben de grootte en vorm van een duimafdruk en moeten zoveel mogelijk goed verdeeld zijn over het lichaam.

De borst wordt gemarkeerd door een dubbele ongesloten halsketting. De staart heeft brede ringen.

De lichtste kleur bevindt zich meestal op het gezicht, rond de ogen, kin en onderaan de kaken. De donkerste kleur bevindt zich op de staartpunt. Om de genetische kleur te bepalen zijn de kleur van de effen staartpunt en de voetzooltjes bepalend.

De Ocicat ziet er elegant en slank uit, maar tilt men hem op, dan is hij verrassend zwaar. Katers kunnen tussen de 6 en 8 kilo wegen, poezen wegen gemiddeld 3,5 tot 5 kilo.

Dit ras is ontstaan zonder inbreng van wilde katten. Dat betekent niet dat er geen temperament in de Ocicat zit. Ze zijn actief en speels en daardoor gemakkelijk te trainen. Ze kunnen goed met kinderen overweg en zijn trouw aan hun huisgezin, zowel mens als andere dieren. De Ocicat past zich vlot aan de huisregels aan en went zelfs gemakkelijk aan reizen. Ze hebben geen speciale verzorging nodig, maar vinden het natuurlijk prima om verwend te worden.

Helaas is de Ocicat nog niet zo bekend in Nederland. Maar als u nieuwsgierig bent geworden naar deze kat met z’n gezellige natuur en u meer wilt weten, maak dan gerust een afspraak zodat u onze dames en heren kunt ontmoeten.